Wednesday, March 07, 2007

EFECTUL DE LECTURA.EFECTUL DE SPECTACOL.

Vasile Alecsandri reprezintă una dintre cele mai mari valori literare ale poporului român. Acesta se distinge de ceilalţi scriitori prin modalitatea de expunere a realitaţii din acele vremuri.
Influenţat de folclor ("Doine si lacramioare"), a evocat in poeme ample trecutul eroic si mitologia nationala ("legende"), a cântat momente de seama din istoria contemporană a ţării ("Ostasii nostri"), a celebrat viaţa rustică şi mişcarea ciclică a anotimpurilor ("Pasteluri"). Creaţia dramatică insumează monologuri("Cantecele comice"), comedii, satirizând atmosfera si moravurile epocii ("Iorgu de la Sadagura", "Iaşii in carnaval", ciclu "Chiriţelor"), drame cu subiecte din istoria natională sau antică ( "Despot-Voda", "Fantana Blanduziei, " Ovidiu") si o feerie ("Sanziana si Pepelea" ) .
DEZBATERE:
In urmă cu cateva zile,noi,elevii Scolii Normale"Vasile Lupu"Iaşi,clasa XI-D am participat la o dezbatere in urma vizionării spectacolului de teatru "Chirita in provincie".La această dezbatere au participat actorul Ovidiu Lazar si Petrica Ciubotaru.Una din problemele dezbatute ar fi importanta lui Alecsandri pentru dezvoltarea teatrului romanesc.
La aceasta dezbatere unii elevii au avut dreptul sa adreseze cate o intrebare actorului(fie despre spectacol, carte,sau despre viaţa actorilor),insă multe dintre acestea au ramas neadresate datorita timpului,care nu afost prea mare.
Unele din aceste intrebari sunt:
  1. Ce semnificaţie aveau umeraşele din interiorul sălii?
  2. Atunci când sunteţi pe scenă,cum vă simţiţi când tot publicul vă urmăreşte fiecare mişcare?
  3. Vi s-a intâmplat vreodată,când eraţi pe scenă,să uitaţi textul/rolul?
  4. Cum reacţionaţi în momentul în care observaţi că publicul nu vă acordă atenţia necesară?
  5. Ce sfaturi aţi da tinerilor/adolescenţilor din ziua de astăzi care vor sa urmeze această carieră?
  6. Care sunt,după părerea dumneavoastră,avantajele si dezavantajele acestei profesii?

"Televizorul şi, mai nou, internetul sunt pe cale să ştranguleze spectacolul de teatru şi filmul de artă."(CONSTANTIN FLORESCU)

Pe baza acestei idei a avut loc un interviu ce l-a avut drept protagonist pe actorul si regizorul CONSTANTIN FLORESCU.La acest interviu s-a discutat problema adolescenţilor care nu mai citesc,despre modul cum îşi ocupă ei timpul liber, despre adevarata lor valoare, pe care majoritatea din ei nu ştiu să o indentifice sau să o folosească.

Sunt de acord cu ideea actorului si regizorului Constantin Florescu, si anume că "spectacolul de teatru si filmul de artă sunt pe cale sa fie ştrangulate de către televizor si internet".Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, majoritatea adolescenţilor îşi pierd timpul in faţa calculatorului/televizorului, astfel ei aflându-se in postura de a nu participa la numeroasele activităţi culturale, ce sunt realizate in folosul/binele nostru.Tinerii acorda cea mai mare parte a timpului lor acestor tehnologii ce le oferă numeroase informatii, jocuri, programe, filme, ceea ii determină sa li se para neinteresante toate aceste activitaţi culturale. Unul dintre motivele din cauza caruia adolescentii manifestă un asemenea dezinteres faţă de acestea, este lipsa persoanelor ce ar trebui sa-i influenţeze si sa-i convingă sa participe la astfel de activitaţi culturale.

În concluzie pot să susţin ca adolescentii invată daca au de la cine sa invete.

No comments: