Monday, November 27, 2006

Influenta media asupra adolescentilor


In this article you could find examples of effects(positive and negative)caused by the influence of media to the teenagers.

Media are o influenţă mare asupra adolescenţilor din ziua de astăzi, asta reflectânduse în atitudinea şi comportamentul lor faţă de şcoală, familie, gupurile de prieteni. Majoritatea adolescenţilor au tendinţa de a imita personalităţile din lumea vip-urilor.
Este foarte important să ştim că media,scrisă sau audio-video, nu ne relatează intotdeauna numai adevăruri, ci şi informaţii care sunt mai puţin adevarate.
De cele mai multe ori,presa caută informaţii ce pot acapara atenţia maximă in rândul publicului, pentru ei necontând dacă acestea au efecte pozitive sau negative asupra cititorilor/vizionarilor.
Nu putem nega că nu există si emisiuni TV ce au scop informativ,dar care din păcate sunt vizionate de un număr mic de adolescenţi,ei indreptându-şi atenţia cu totul spre altceva.
Poate motivul pentru care nu învătăm mai nimic bun din presă este că majoritatea dintre acestea incearcă mereu să pezinte numai aspectele negative ale Romaniei în general. Putine dintre acestea au rol informativ.

Într-adevăr trebuie să recunoaştem că presa(scrisă sau audio-video)are şi anumite efecte pozitive.Datorită ei poţi să te informezi foarte uşor cu evenimentele ce se petrec in jurul tău.

Monday, November 06, 2006

MULTE CĂRŢI SUNT INTERESANTE,TREBUIE DOAR SA LE CITEŞTI.

In this text you will find various information about the novel "Ion"written by Liviu Rebreanu, a book which at the begining didn't seemed to be very interesting, but meanwhile the situation has changed.
The purpose of this article is to encourage as many as teenagers possible to read books. There are very many attractive books, but in order to discover their beauty you have to be patient and read them.

Majoritatea dintre noi nu indrăznesc să inceapă să citească o carte.Ne ducem la bibliotecă,luăm cartea,citim prima pagină,dar nimic mai mult,deoarece totul ni se pare foarte plictisitor.Asta fiind cea mai mare greşeală a noastră.
Un bun exemplu pot fi chiar eu.Acum un an am vrut sa citesc romanul"ION"de Liviu Rebreanu.Am luat cartea,am citit primele trei pagini şi am vrut să mă opresc,dar nu m-am oprit.Motivul pentru care nu m-am oprit era doar faptul că ştiam că un an mai tarziu voi studia această operă şi vroiam să o am pregatită pentru acel moment.
Chiar dacă la inceput nu-mi provoca decat plictiseală,citind mai departe am realizat că această carte nu este aşa de plictisitoare precum părea,chiar trezindu-mi interesul.Ajunsesem să nu mă mai pot dezlipi de ea ,mi se părea din ce in ce mai interesantă.
Acţiunea acestui roman se desfăşoară in zona ardealului şi are ca temă patima de pamânt.Procesul de elaborare al romanului, trecând prin fazele manuscrise Zestrea (titlul iniţial al romanului) si Ruşinea (primul capitol al manuscrisului Zestrea), a fost îndelungat si trudnic. Tema operei o constituie lupta ţăranului român pentru pamânt. Mesajul romanului are o mare incărcătură de valori etice, dominanţa dând ideea că dorinţa de pamânt duce inevitabil la dezintegrarea morală a individului, in condiţiile depăşirii limitelor normalului.
Puternic individualizat, Ion al Glanetaşului din Armadia traieşte cu o viaţă proprie de o intensitate fara precedent in romanul românesc, dar se vădeste, prin sentimentul sau de apriga iubire posesivă a pamântului, valabil universal. El incepe a se diferenţia, imbogaţindu-şi valenţele sufleteşti prin fatalitatea amorului care il duce somnambulic spre moarte, sub loviturile de sapă ale rivalului său, George al lui Vasile Baciu.
Lumea nouă a creaţiei lui Liviu Rebreanu se cristalizează sub puterea pasiunii. Hora care deschide romanul Ion ne introduce,de la inceput, intr-un climat torid, de o comprimată electricitate. Tăcerea stranie, zăpuşeala sufocantă, aparenţa letargie se rezolvă in izbucnirea frenetică a jocului. Savista, oloaga, nici ea nu poate sta locului si nu are astâmpăr de patima care clocoteşte in jur, asmuţită mereu de cei trei lăutari, tocmiţi sa-şi “rupă arcuşurile”, să mai spună o dată cântecul ce “saltă aprig, înfocat”. Hristosul de tinichea ruginită zace departe de gândurile celor prinşi in vârtejul patimii dogoritoare. Tropotul jucătorilor bate cu putere ritmurile Someşanei si nu vrea cu nici un chip să se potolească. Ţiganul s-a oprit sa-şi mai tragă sufletul, dar flacăii se reped la el, ameninţător. Câţiva paşi mai departe, fetele nepoftite la joc, râzand silit; printre ele se rătaceşte si câte o nevastă tânară. Copiii se lasă la pământ să contemple picioarele dezgolite ale dansatoarelor. Ion o strânge pe Ana, cerandu-i aprins “sa vie”, stie ea... O zăreste pe Florica si ca sa şi-o alunge din minte, din simţuri, fiindcă aşa trebuie, trage din sticla cu rachiu. Anei ii şopteşte cuvinte pasionale, insă puterea din care cresc acestea nu e a dragostei adevărate, caci se vede bine de pe acum ca el nu o vrea pe Ana, vrea pământurile lui Vasile Baciu, pe când ea tremura de emoţia iubirii. O strânge in braţe, dar salutul neaşteptat, batjocoritor al lui Ilie Onu: “Noroc, noroc, Ioane”, vine ca o dezvăluire rece.
Una dintre trăsăturile romanului este construcţia epică circulara. Romanul debutează cu descrierea drumului care duce in Pripas- spaţiul acţiunii si sfârşeşte cu descrierea aceluiaşi drum, dar din perspectiva inversă.
Dimensiunea simbolică, larg reprezentativă a eroilor săi, Rebreanu o afirma prin intermediul mijloacelor “curente” ale realismului. El nu face siomboluri, ci oameni vii, ale caror dimensiuni sunt obtinute prin proiectie, sunt implicate in taina mare a vietii si nu scoase ostentativ la suprafaţă. Totul este de o perfectă verosimilitate, la nivelul vieţii- si totuşi mult deasupra ei, cu o capacitate de transfigurare ce nu uzeaza de nici un element luat dinafara vietii obşteşti.
Acestea sunt unele din elementele ce m-au atras la acest roman.
În concluzie eu aş sfătui pe toţi elevii să se apuce de citit,nu neapărat cărţi de Liviu Rebreanu.Eu am dat un exemplu.Sunt cititori români de valoare ale căror opere ar putea fi citite,de exwmplu:ION CREANGA,MIHAIL SADOVEANU,IOAN SLAVICI,MARIN PREDA,GEORGE CALINESCU,ION LUCA CARAGIALE,şi mulţi alţii.

Monday, October 23, 2006

Criza lecturii in randul adolescentilor

In this article are enumerated the reasons why the teenagers don`t read anymore.
They use their time with another activites.


Cartea este modul prin care majoritatea adolescenţilor ar trebui să-şi imbogăţească cultura,să descopere noi lucruri,neştiute de ei pană atunci,să-şi dezvolte vocabularul.
Datorită noilor tehnologii din ziua de astăzi,majoritatea tinerilor preferă să navigheze pe internet,în loc să-şi petreaca timpul citind o carte.Toate astea având efecte negative asupra lor,deoarece pe zi ce trece aceştia devin din ce in ce mai dezinteresaţi din punct de vedere al lecturii.
Majoritatea adolescenţilor nu sunt destul de motivaţi intelectual pentru a-şi petrece timpul liber cu cititul cartilor,fie din plăcere,fie din necesitate(adica pentru anumite bibliografii scolare),ocupându-şi astfel timpul cu lucruri inutile,ce nu au efecte pozitive asupra educaţiei acestora.
Foarte puţini din tineri mai au plăcerea de a citi din propria iniţiativă,realizând că cititul are o mare importanţă in dezvoltarea noastră.